top of page
Jonassen bij het ringrijden in Zeeland

​Ringrijdersvereniging Meliskerke (RVM) is al sinds 1947 een vaste waarde bij het Zeeuwse ringrijden. Het ambachtelijke dorp Meliskerke ligt op slechts drie kilometer van Zoutelande. Waar vroeger nog ringgereden werd op verschillende weitjes, leeft de traditie van het ringsteken vanaf 1980 voort aan de voet van de karakteristieke scheve kerktoren. Jaarlijks organiseert RVM meerdere wedstrijden, zoals de klassementswedstrijd begin juli en de wedstrijd in boerengoed in augustus en natuurlijk de jaarlijkse sjezenwedstrijd op dinsdagavond eind juli. 


Een rijke traditie van samenwerking en kameraadschap

De RVM werkt al jarenlang nauw samen met de ringrijdersvereniging uit Zoutelande: de Zandruiters. Samen vormen ze een hechte groep waarin jong en oud de sport beoefenen met passie en plezier. Ook zijn ze al jaren actief tijdens de populaire boerderijfair op Mariekerke, waar het ringrijden altijd een publiekstrekker is. Deze locatie ligt dichtbij het voormalige huis van Lein de Wolf, legendarisch speaker en jarenlang bestuurslid van de vereniging. Zijn enthousiasme en inzet zijn nog altijd voelbaar. Na het overlijden van Lein is de microfoon overgenomen door Ad Lampert, soms vergezeld van Sandra van de Vreugde. Samen brengen zij hun eigen stijl in, met humor en kennis van zaken. Een andere bekende verschijning is Peter Minderhoud, al jaren de vaste schrijver op de wagen. Gelukkig is hij na een korte afwezigheid weer terug, vaak vergezeld door Willie Rotte, die ook tijdens de boerengoedwedstrijd en het sjezenrijden in Zeeuwse klederdracht de traditionele sfeer compleet maakt. Bij de RVM zijn er altijd weer mensen bereid zitting te nemen in het bestuur en dat ook nog dikwijls voor vele jaren. Zo is de huidige voorzitter Marco Janse nog maar de 7e voorzitter in al die jaren. Van de verschillende voorzitters is Toon Matthijsse zeker een naam die nog vaak wordt genoemd. Ringoppassers blijven de RVM ook dikwijls jarenlang trouw. Zo heeft Ko Pleijte 27 jaren lang ‘de ring gehangen’ en daarna Jan Hein v.d. Rest 25 jaar, de laatste jaren samen met zijn zoon Rudi. De versieringsjury, vroeger voorgezeten door dhr. Maris, wisselt tegenwoordig nogal eens. Leuk om te melden dat voormalig deelnemer en jurylid Astrid Koene sinds 2024 de taak van versieringsjury weer heeft opgepakt. 


Café Boone: het kloppend hart van de RVM

Een vaste uitvalsbasis voor de vereniging is Café Boone, een begrip in Meliskerke. Hier vinden vergaderingen, prijsuitreikingen en feestavonden plaats. Regelmatig moesten rijders uit het café worden gehaald omdat ze vergaten dat ze aan de beurt waren. Een webcam op de baan moest daar verandering in brengen, maar bleek ‘te modern’. Nu staat er al jaren een tapje naast de ringbaan en is dit probleem (grotendeels) opgelost! 


Ringrijden: een sport van generatie op generatie

De vereniging kent een lange lijst van markante en succesvolle rijders. Van oudgedienden zoals Henk Krijger, Jan Koene en Jan Wisse. In de periode dat deze rijders meededen werden er ook veel liederen gezongen. De zogenaamde 'ouwerwesse'.  Later had je Han en Jan Dekker, Johnny Davidse en daarna de generatie met namen als Diana Wisse, Johnny en Ranni Wisse, Alex Krijger, Cynthia Rotte en Iris de Klerk. De vereniging doet ook haar best om elk jaar nieuwe jeugd enthousiast te maken. Voormalig ringlopers zoals Iris en Evi Matthijsse staan in de startblokken waarbij Iris haar debuut al heeft gemaakt. Achternamen als Wisse, Matthijsse en Dekker komen trouwens veel voor binnen de RVM. Maar ook een verrassende naam zoals Mbaduga heeft al op het schrijversbord gestaan. Hoewel Meliskerke een kleine vereniging is, heeft ze opvallende successen geboekt. Zo won het eerste drietal in 2010 het kampioenschap in de ereklasse – een prestatie om trots op te zijn. Johnny Wisse werd ook al eens persoonlijk kampioen in de ereklas en won zeker 10 bekers in Vlissingen en Middelburg. Ook zijn Marco en Ilona Janse Zeeuws kampioen geworden bij het sjezenrijden. De kroon op het werk? Dat is ongetwijfeld het succes van Diana Wisse, die in 1992 op 16-jarige leeftijd op de tweede folkloristische dag in Middelburg het felbegeerde beeldje van prinses Beatrix won. Jammer dat Diana niet meer meerijdt. 

​​

Buiten de lijntjes

Tijdens het ringrijden in Meliskerke gebeuren er regelmatig bijzondere, rare en grappige dingen die niet altijd binnen de afgebakende paden vallen. Dat past ook wel bij de mentaliteit. Iemand rijdt met een pan op zijn hoofd, met een biljartkeu i.p.v. een lans, een lokale dame mocht een beurt meerijden voorop het paard of een rijder reed met een tennisbal op zijn lans. Omdat ze bij de RVM geen moeite hebben om af en toe buiten de lijntjes te kleuren was het in 2009 mogelijk dat een reporter van weekblad Panorama enkele beurten meedeed aan de wedstrijd in boeren kostuum voor een reportage. Compleet met een ware filmploeg zag iedereen hoe deze man zelfs een 14 mm stak die dag.
 

De legendarische torenklokprijs
Een van de meest unieke tradities binnen de vereniging is de torenklokprijs. De rijder die als eerste de ring steekt nadat de klok van de scheve toren 11 keer heeft geslagen wint deze felbegeerde prijs – een fles jenever, vroeger aangevuld met een gefiguurzaagde ringrijder en een emmertje rode bessen. Deze prijs wordt als sinds jaar en dag geschonken door de bewoner van de woning Seislaagte, meneer De Jong. Na zijn overlijden heeft zijn zoon Paul, die in Zoutelande woont, de traditie in zijn naam voortgezet. Sommige rijders (we noemen hier geen namen) proberen hun beurt zó te plannen dat ze precies om elf uur aan de beurt zijn...

 

Met een warme band tussen generaties, humor en een flinke portie doorzettingsvermogen blijft RVM een bijzondere vereniging waar sport, historie en gezelligheid samenkomen.

Binnenkort vind je hier de actuele lijst van sponsoren van de RVM

bottom of page